För- och nackdelar med att jobba hemifrån

Att jobba hemifrån ses som en dröm för många, andra kan bara se bekymmer och problem. Vi listar några för- och nackdelar med att jobba hemifrån som du kan fundera på innan du tar steget fullt ut och bestämmer dig om det här är något för dig eller inte. 

Fördelar

Du kan jobba vilka tider du vill. Du är din egen chef och har kontroll över arbetsdagen. Blir du bortbjuden eller om familjen är ledig och vill åka till stranden kan du göra det, arbetet kan du istället ta ikapp på kvällen.

Du kan lyssna på vilken musik du vill, sitta i morgonrock om du vill samt behöver inte bekymra dig om vett och etikett i lunchrummet. För många är det en frihet att få vara själv på sin arbetsplats och slippa det öppna kontorslandskapet eller dras med kollegor som är svåra.

Nackdelar

Du behöver stor självdisciplin för att få allt arbete gjort. Det är svårare att motivera sig själv att göra ett bra jobb när det är bara du som håller koll på ditt eget arbete. Du har ingen chef som du behöver stå till svars till om något inte blir gjort.

Du tappar det sociala och står som förlorare varje gång du vill ta semester eller blir sjuk. Ditt företag stängs ned och du tjänar inga pengar när du inte arbetar. Det kan göra det ekonomiskt svårt att driva företaget och samtidigt är det lättare att bli utbränd när du aldrig känner att du kan ta det lugnt och koppla av.