Tänk efter noga innan du börjar jobba hemifrån

Många av oss tycker att det skulle vara en dröm att få jobba hemifrån, ändå är den sociala stimulansen som vi får på jobbet en viktig faktor för vår psykiska hälsa. Att ämnet är komplext råder det inga tvivel om. 

Att jobba hemifrån är ett växande koncept och företag utforskar i högre grad vilka för och nackdelar som kommer med att ge personal möjlighet att jobba hemifrån, kanske beror det på att det gjorts undersökningar som visat att vi är mer kreativa hemma.

Bor man i en storstad vet man mycket väl hur det är att fastna i trafiken, eller hur det är att behöva åka långa och omständliga sträckor i kollektivtrafiken på väg till jobbet. Att ha en lång och krånglig resväg till jobbet kan få vem som helst att tappa i arbetsglädje, och för många av oss handlar det väldigt mycket om logistik i synnerhet om man har barn och familj.

Visionen av att jobba hemifrån kan onekligen vara lockande, men man glömmer ofta att det faktiskt inte går att konvertera sin arbetsplats helt till hemmet utan att behöva göra avkall på en hel del rutiner. Även om man flyttar sin arbetsplats hem så behöver man arbeta, att jobba hemifrån har alltså ingenting att göra med ledighet eller lata dagar. Tvärtom, det kräver ökad arbetsdisciplin.

När du går till ett kontor exempelvis, finns det ett ramverk för hur arbetsplatsen ska fungera och där är de oskrivna reglerna om arbetsro och tydliga arbetsstrukturer är en välbeprövad och fungerande norm. Det kan vara problematiskt att översätta till hemmet, särskilt när man hela tiden ser hushållssysslor som behöver göras eller att gräset måste klippas och allt annats som hör hemmet till.

Om du funderar på att jobba hemifrån är det viktigt att du ser till att du har en enskild plats där du kan arbeta i lugn och ro, och att du bestämmer dig för att strunta i hushållssysslorna tills arbetsdagens slut. Ta gärna kontakt med människor som har eller jobbar hemifrån för att väga för och nackdelarna mot varandra. Det är som sagt lätt att man inbillar sig att det bara skulle vara härligt med att ha sin arbetsplats i hemmet, och att man därför inte kalkylerar för dom negativa faktorerna som kan uppstå.

Lycka till!